Știați că de cele mai multe ori durerea de cap, cronică sau recurentă, nu are ca fundament o afecțiune anume, ci este o consecință a stilului nostru de viață?
Întâlnită tot mai frecvent în rândul persoanelor tinere (20-40 de ani) și sănătoase, medicii o numesc cefalee de tip idiopatic – cefalee = durere de cap / idiopatic = de cauză necunoscută. Acest diagnostic se pune în urma investigațiilor medicale de specialitate: Clinic: medicul de familie și medicii specialiști; paraclinic: laborator, CT, EKG, spirometrie și RMN; cu rezultate bune.
Cauzele cefaleei idiopatice
stresul,
sedentarismul,
oboseala,
respirația superficială,
dezhidratarea,
alimentația neechilibrată.
Cum gestionăm:
Stresul este firesc și greu de controlat, totuși sunt cunoscute diverse metode de relaxare, important să ne alocăm timp și să descoperim ce ni se potriveșe.
Sedentarismul implică pe lângă lipsa de mișcare posturi vicioase prelungite și favorizează stazele circulatorii. Corectarea posturilor vicioase și a aliniamentului corpului se face cu ajutorul unui kinetoterapeut la început iar apoi se exersează posturile corecte până când acestea devin obișnuință și se fixează la nivelul scoarței, stabilindu-se așa numitele engrame corticale, adică veți face totul instinctiv. De evitat neaparat pozițiile asimetrice care favorizează contracturile musculare și stazele circulatorii. Pentru îmbunătățirea circulației este recomandat masajul de drenaj limfatic, dar foarte importantă rămâne și mișcarea, mai ales sporturile practicate în apă sau în aer liber.
Oboseala poate fi înlăturată printr-un masaj de relaxare la birou, a capului, a zonei cervicale și a spatelui, care decontracturează musculatura și îmbunătățește circulația cerebrală, înlăturând durerile de cap. Nu neglijați somnul care este extrem de important pentru refacerea și relaxarea corporală.
Reeducarea respiratorie se face prin controlul respirației care trebuie să fie profundă, abdominală, nu superficială, toracică, pentru a facilita oxigenarea. În inspir abdomenul se contractă pentru a crește volumul cutiei toracice și a permite aerului să intre în plămâni, iar pe expir abdomenul se relaxează și cutia toracică se micșorează împingând aerul înafară. Stați în cap: seara pentru un minut maxim două puteți sta în lumânare, această poziție aduce un mare aport de sânge și respectiv oxigen în cutia craniană. Acest exercițiu este contraindicat hipertensivilor.
Evitați senzația de sete, sete = dezhidratare. Cantitatea de lichide recomandată de nutriționiști este de 350-450 ml / 10 kg corp.
Consumați fructe și legume care sunt antioxidanți naturali, fructele în prima parte a zilei deoarece conțin fructoză și energizează. Evitați proteinele animale la masa de searaă pentru a nu crește acidoza sangvină, mulțumiți-vă cu legume proaspete.
Nu uitați că de fiecare dintre noi depinde cât de sănătoși și relaxați vrem să fim!
Kinetoterapeut Hannemaria Strete