Din cauza stilului de viață sedentar, a kilogramelor în plus, a pozițiilor nefirești ale corpului care pun presiune pe coloană în timpul orelor petrecute pe scaun la birou, sau a statului prelungit în picioare, dar și a saltelelor nepotrivite care pun presiune asupra zonei șoldurilor și umerilor și care nu oferă combinația optimă între fermitate și confort, tot mai multe persoane tinere se plâng de dureri de spate sau cervicale.

O saltea bună trebuie să susțină coloana în poziția sa fiziologică și să nu permită lordosisul, adică încovoierea coloanei, dar trebuie totodată să permită și schimbarea poziției de somn fără durere la întoarcere. Dacă salteaua este prea moale, corpul este scufundat, iar coloana stă în poziții vicioase și se pune o presiune anormală pe șolduri și umeri care va genera discomfort. Dacă salteaua este mult prea tare, greutatea corporală apasă pe coloană care este deja tensionată de duritatea saltelei, iar circulația sangvină este îngreunată, apar dureri de spate și de picioare. Deci nu faceți compromisuri când cumpărați o saltea, o saltea de calitate și potrivită nevoilor voastre este o investiție pe termen lung în sănătate și confort.

Calitatea saltelei ține de:

  • Materialele de matlasare – se recomandă să aibă mai multe straturi și să fie din țesătură naturală pentru a păstra confortul termic și a nu favoriza o transpirație excesivă.

  • Înălțimea – ideal este ca salteaua să aibă un minim de 18 cm în cazul celor cu spumă memory și în jur de 25 în cazul celor cu arcuri pentru a permite o structură corespunzătoare de matlasare și conținut.

  • Elasticitatea – diferă în funcție de conținut și este extrem de importantă în repartizarea presiunii corporale.

  • Duritate – o saltea prea moale generează efectul de hamac cu presiuen pe șolduri și deformarea coloanei vertebrale iar una prea rigidă duce la încetinirea circulației sangvine, pune presiune pe coloana vertebrală lombară și provoacă dureri și amorțeală.

În funcție de elasticitate și conținut veți găsi:

  1. Saltele cu arcuri – recomandate fiind cele cu arcurile împachetate separat care sunt mai rigide dar au avantajul de a permite circulația aerului și o independență totală față de partenerul de somn,

  2. Saltele din latex – recomandat fiind latexul natural care permite circulația aerului și o mai bună distribuire a ggreutății corpului.

  3. Saltelele cu spumă clasică – sunt hipoalergenice și cu proprietăți antimicrobiene, permit o mișcare naturală în timpul somnului și au un raport bun calitate preț.

  4. Cea mai potrivita categorie de saltele sunt cele care au strat de spuma memory, aceasta având un rol important in distribuirea presiunii pe întreg corpul, astfel presiunea pe coloană va fi substantial mai mică și circulatia sangvina periferică nu va avea de suferit. Ele pot fi mai ferme, când stratul de meomrie este de 3 cm, sau mai moi, de la 5 cm grosime.

Când vă alegeți salteaua, dacă aveți un diagnostic deja stabilit este bine să țineți cont de recomandarea medicului sau a kinetoterapeutului, iar dacă sunteți sănătos se recomandă să țineți cont de:

  • Greutatea corporală – persoanelor supraponderale li se recomandă o saltea mai moale, fie că dorm pe burtă sau pe spate o saltea rigida va exercita o presiune permanenta pe toate punctele de susținere, obturând astfel circulația periferica.

  • Poziția în timpul somnului – indiferent de poziția în care obișnuiți să dormiți este bine să alegeți o saltea fermă dar pliabilă după corp, astfel în cât presiunea să fie egală nu mai puternică pe anumite zone mai proeminente. Vestitele saltele ortopedice sunt mult prea rigide și nu se pliază după corp, putând fi cauza durerilor de spate de a doua zi.

  • Vârsta – saltelele mai rigide, se recomandă copiilor, adolescenților și persoanelor învârstă, iar adulților le sunt mai potrivite cele cu un strat mai mare de spumă de memorie, nu însă exagerat de groase deoarece devin prea moi și corpul se va afunda, ceea ce va face dificilă mișcarea în timpul somnului ducând implicit la durerile de spate. Se recomandă ca stratul de spumă memory să nu depășească 7 cm.

Pentru a vă întreține bine salteaua:

  • rotiți-o stânga-dreapta lunar, pentru a evita tasarea materialelor pe o anumită zonă;

  • rotiți salteaua o dată la 6 luni pentru a o aerisii și a o ajuta să revină la forma inițială;

  • aspirați periodic salteaua, de 3-4 ori pe an pentru a o curăța și a nu permite prafului să se îmbibe în ea;

  • evitați umezirea saltelei – folosiți o husă de protecție a saltelei transpirația areu un ph acid și în timp îi poate deteriora husa;

  • nu îndoiți salteaua ca să nu se distrugă sistemul de susținere

Timpul de odihnă este esential pentru sănatatea noastră și pentru echilibrul mental. Salteaua este importantă pentru un somn bun, sănătos, dar nu poate fi considerată niciodată un medicament pentru durerile de spate chiar dacă multe dintre reclame promit o vindecare miraculoasă. Pentru un somn mai profund și mai odihnitor faceți câteva exerciții de relaxare seara și alegeți-vă o poziție confortabilă dar corectă pentru timpul nopții.

Strete Hannemaria / Kinetoterapeut