Se impune să avem grijă de spatele nostru pentru că:
- Face parte din noi și trebuie să-l iubim și să-i fim recunoscători pentru asta.
- Ne servește pe termen lung și trebuie să-l îngrijim, căci are nevoie de grijă și întreținere ca să poată „funcționa” bine și fără durere.
- Spatele este o structură complexă și delicată: coloana vertebrală cu 33-34 de vertebre care este axul central al structurii noastre fizice, cu măduva spinării, cu 344 de suprafețe articulare, 23 de discuri intervertebrale, 365 de ligamente cu 730 de puncte de insertie. Asupra coloanei vertebrale au acțiune directă mușchii spatelui organizați în 5 straturi. Spatele adăpostește cutia toracică cu plămânii și inima și se întinde între centura scapulară și cea pelvină
Spatele este sensibil la atitudinea noastră față de el și va răspnde prin durere, contracturi mus- culare, staze sangvine, deformări ale coloanei, artroze la: emoțille neadecvate pe care le purtăm – frica, tristețea și furia duc la contracturi musculare și stază sangvină mai ales în zona omoplați-ceafă, deoarece organismul secretă hormoni proinflamatori ce creează o inflamație la nivelul musculo-articular. Posturile asimetice și lipsa de mișcare deformează în timp coloana vertebrală, produc contracturi musculare și staze circulatorii la nivelul spatelui.
Spatele nostru are nevoie de:
- gestionarea emoților,
- postură corectă, simetrică, indiferent de poziția corpului: ortostatism, șezut, decubit – scaun ergonomic de birou, saltea potrivită nevoilor fiecăruia,
- mișcare – exerciții care să scurteze și să tonifice musculatura din zona abdominală și cea anterioară a gâtului și să o relaxeze pe cea posterioară mai ales lombar și cervical,
- temperatură adecvată, fără vânt și umezeală,
- masaj regulat ce compensează lipsa de mișcare,
- o încărcare cât mai mică și repartizarea corectă a acestea:
Poșeta să nu depășească 10 % din greutatea corpului și să fie mutată de pe un umăr pe celălalt cât mai des pentru că altfel duce la asimetria umerilor, întinde musculatrua gâtului și pune presiune pe vertebrele cervicale.
Rucsacul să nu depășească 25 % din greutatea corpului, să se muleze pe spate prin ajustarea bretelelor, să nu atârne pe fese mai ales când este mai greu. Poziționarea lui pe spate se face la același nivel cu acesta, pus pe o masă în prealabil sau luat de jos prin flectarea genunchilor nu prin aplecare și răsucire. Rucsacii de munte profi au tipuri de reglaje diferite la fete și băieți distribuind corect încărcătura pe spate.
Gențile de ti troler nu se trag prin răsucire, cu brațul dus în spate ci pe lângă corp la aproximativ 20 cm, de aceea recomandate sunt cele pe 4 roți.
Pentru greutățile mari vă sfătuiesc să cereți ajutorul celor antrenați și în măsură să facă asta fără un efort deosebit. totuși deacă se impune să cărați mobillier, saci, cutii grele încercați să o faceți cu ajutorul unui prietem, în doi greutatea se distribuie. Nu uitați să evitați aplecarea și mai ales răsucirle, folosiți-vă de genoflexiune pentru a ridica și încercați să faceți purtarea greutăților poziționate în față și cu abdomenul în contracție pentru a menaja spatele.
Faceți periodic mișcare, sport (înot, kinetogim, bodyART, qigong dinamic) exerciții de stretching, mobilizări și manipulări articulare și relaxați-vă spatele prin băi calde și masaj terapeutic ca să-i arătați respect și să-l îngrijiți pe termen lung!
Hannemaria Strete / Kinetoterapeut