Somnul – cantitate + calitate = vitalitate
Somnul reprezintă un element vital al existenței, fără somn nu există continuitate / viață. Relaxarea se obține și prin somn dar cu adevărat somnul susține funcționarea corpului și a minții la capacitate maximă!
De câte ore de somn aveți nevoie ca să vă treziți fresh dimineața?
Dacă vreți să fiți creativi dați-vă voie să dormiți deoarece somnul stimulează acea parte a creieirului responsabila cu creativitatea.
Știați că nevoia de somn diferă în funcție de specii, de exemplu elefantul are nevoiede 3.30 ore de somn iar girafa doar de 1.30 ore. La oameni nu este o medie generală, ci nevoia de somn diferă în funcție de vârstă și sex. Adulții au nevoie de 6-8 ore de somn, copii de 11-13, vârsnicii de 9, iar nounăscuții de 18 ore. În 2016 un studiu făcut de cercetătoriii germani de la Munchen, arată că femeile au nevoie de mai multe ore de somn de cât bărbații pentru a fi eficiente, ele având o strctură mai complexă a creierului li se recomandă măcar o oră în plus pe noapte.
Rețineți: somnul insuficient, mai puțin de 7 din 24 de ore, favorizează: diabetul, obezitatea și tulburările psihice.
Când e bine să dormiți?
Somnul cu adevărat revitalizant este cel nocturn. sunt statistici ce ne demonstrează că somnul de după masa de prânz nu este benefic deoarece duce la obezitate și crește riscul de diabet. Specialiști în tulburările somnului susțin că ora de culcare nu trebuie să de pășească 23. Ei recomandă orar regulat de somn, temperatură de 20-22 grade în încăpere, camere bineaerisite, îndepărtarea sursei de lumină și generarea unui ambient plăcut.
Ce înseamnă somn de calitate?
Specialiștii în domeniu, cum sunt și neurologii de la Centrul pentru Studiul Tulburărilor de Somn / Universitatea Northwester din Chicago ne arată că pe lângă cantitate este importantă și calitatea somnului. Ei descriu somnul în două faze: faza REM (rapid eye movement) si faza non-REM.
Faza REM este cea caracterizata prin relaxare musculara aproape completa si uneori vis. Faza non-REM este divizată la randul său in 4 etape, primele două numite somn superficial, ultimele dou, somn profund. Acest ciclu durează aproximativ 90 de minute, recomandat fiind să nu vă trezitți în timpul nopții pentru al putea repeta de 4 ori.
Creați-vă condițiile optime pentru a avea un somn de calitate și a vă odihni, pentru a vă trezi relaxați și a fi eficienți și sănătoși!
Kinetoterapeut Hannemaria Strete