Sportul practicat cu regularitate, cu bucurie și pricepere vă poate ajuta să combateți efectele nedorite ale sedentarismului, deoarece îmbunătățește circulația sanguină, crește tonusul muscular și odată cu el densitatea osoasă, dezvoltă coordonarea și echilibru, relaxează și deconectează mentalul.

Sportul practicat trebuie să tonifice musculatura pe care nu o folosiți în activitățile uzuale, să vă corecteze postura și să implice în mișcare cât mai multe articulații și grupe musculare.

Faceți sport măcar de 3 ori pe săptămână, cât sunteți sănătoși și nu se impun restricții în mișcare sau în  încărcarea corporală, iar când aveți o problemă apelați la kinetoterapeut pentru un program kinetic personalizat.

Ce e bine să facceți?

Cele mai indicate sunt sporturile  care vă obiligă la simetrie corporală, deoarece prin activitățile zilnice necontrolate sunteți de multe ori neglijenți cu menținerea acestea: folosiți mai des mâna dreaptă, stați tolăniți sau sprijiniți într-o parte la birou, ridicați prea sus umerii, stați cocoșați. Pentru a corecta aceste posturi vicioase, a vă relaxa musculatura și a vă menține simetria corporală, vă recomand:

Înotul – mai ales spate, este un sport simetric ce nu implică încărcare corporală deci sunt protejate articulațiile, crește capacitatea respiratorie, iar  prin efectul mecanic al apei beneficiați și de un masaj.

Artele marțiale – impun o postură delordozantă a spatelui, tonifică musculatura, dezvoltă coordonarea și echilibru.

Schiul – este un sport ce implică o postură corectivă cu rezerva riscurilor crescute de accidentări.

Alergarea – folosind încălțăminte adegvată, preferabil în aer liber și pe pământ, pentru a beneficia și de conexiunea cu natura ce aduce multă energie corpului.

Dansul – pe lângă mișcare, coordonare și echilibru vă aduce avantajul de a petrece timp cu partenerul.

Sporturile de echipă – sunt mai tentante pentru că implică socializarea și obligă la un program regulat prin angajamentul față de echipă.

Ce să nu faceți?

Pentru cei sănătoși nu sunt sporturi contraindicate însă pentru menținerea stării de bine și a sănătății este recomandat să:

Nu faceți doar sporturi asimetrice compensați-le cu unul simetric.

Nu alergați pe beton sau pe teren accidentat – șocurile repetate asupra discurilor intervertebrale duc în timp la herniere.

Nu ridicați greutăți mari neatrenați – încălzirea musculo-articulară și posturarea corectă a corpului sunt exențiale înaintea efortului fizic intens pentru a vă menanja de posibile: tendinite, rupturi musculare, hernii de disc, etc.

Nu vă opriți doar la sală – sportul în aer liber sau în apă aduce mai multe beneficii!

Kinetotereapeut, Hannemaria Strete