În general ne confruntăm cu  sedentarismul, iarna în mod deosebit. Pentru a combate lipsa de mișcare din timpul săptămânii o soluție este skiatul. Deși nu este recomandat în recuperarea și tratarea afecțiunilor aparatului locomotor, este totuși un sport complex și foarte binevenit pentru menținerea unei stări de sănătate optime.

Cui și de ce recomandăm skiatul

Acest frumos sport poate fi practicat atât de copii cât și de adulți cât timp sunt sănătoși.

Poziția schiorului este una delordozantă, abdomenul și fesierii sunt în contracție, exact invers poziției de stat la birou, sau în bancă la școală.

Membrele inferioare și superioare sunt folosite crescându-le astfel tonusul și forța musculară.

Desfășurându-se în natură, la temperaturi nu foarte ridicate, ajută la oxigenarea celulelor, la îmbunătățirea circulației sanguine și la creșterea capacității respiratorii.

Tonifică și relaxează totodată, binedispune și conectează cu natura, se poate practica în familie, cu prietenii sau singur, după nevoia fiecăruia.

Cui și de ce nu recomandăm skiiatul

Persoanelor mai puțin tinere cărora le-a scăzut coordonarea și echilibrul, care au reumatism articular sau  abarticular, degenerativ sau inflamator.

Celor diagnosticați cu hernie de disc, deoarece răsucirile bruște sau eventualele zdruncinături le pot accentua starea și genera durere.

Celor care au avut traumatisme articulare, musculare sau osoase, până nu au dus la bun sfârșit programul de recuperare și au acceptul medicului specialist.

Atenționări:

Pe cât de frumos este acest sport pe atât poate fi de periculos, de aceea se impune folosirea echipamentului de protecție, respectarea regulilor specifice și practicarea lui pe pârtii omologate.

Celor neantrenați, dar și celor care doresc să schieze mai multe zile le recomandăm să  acorde o mai mare atenție încălzirii, cu exerciții fizice ușoare, înainte, pentru a reduce riscul accidentărilor.

La sfârșitul zilei  un masaj terapeutic este foarte util pentru relaxarea musculo-articulară și pentru păstrarea confortului fizic și a stării de bine!

Hannemaria Strete, kinetoterapeut