Dealungul timpului am fost de multe ori întrebată, cum este corect și sănătos să dormi cu sau fără pernă și ce tip de pernă ar fi mai potrivită. Cum aproximativ 57% dintre noi dormim pe spate, 17% pe o parte, 15% în poziția fetusului și doar 11% pe burtă; în primele trei poziții dacă nu folosim o pernă musculatura cefei și gâtului rămâne în contracție, iar la dormitul pe spate se creează presiune pe discurile intervertebrale dacă nu există un susținător, adică o pernă care să umple spațiul din concavitatea cervicală. Dacă nici salteaua nu este una cu memorie, fiind de multe ori prea fermă se crează o presiune la nivelul craniului. Așa că NU recomand somnul fără pernă, oricât ar milita unii pentru poziţia naturală a corpului, nu văd altă utilitate decât economisirea banilor. Problema reală este de fapt că cele mai multe persoane nu ştiu să-şi aleagă perna potrivită, au o calitate proastă a somnului şi din această cauză au tendința să renunțe de tot la ea.
Când porniți să vă alegeți perna potrivităaveți grijă ca ea să: corespundă nevoilor voastre, indiferent de poziția în somn, probați-o cel puțin 20 de minute înainte de achiziție. Minunat ar fi să aibă un flux de aerisire bun indiferent de fermitate, pentru a evita transpirația; husa să fie detașabilă și perna să poată fi spălată nu curățată chimic. Dimensiunea e mai puțin importantă, cele mai utilizate fiind de obicei cele de 50 x 70 cm, textura însă trebuie să vă preocupe mai mult: pernele din fibre sintetice conțin fibră siliconizată ce nu favorizează dezvoltarea bacteriilor sau a acarienilor și sunt potrivite pentru cei care suferă de alergii, iar cele din fibre naturale lasă pielea să respire, sunt moi la atingere și forma lor este ușor de modificat.
Pornind de la premisa că rolul pernei este acela de a alinia coloana cu capul astfel încât să nu apară dureri musculare în timpul somnului, prefer și recomand totodată pernele ergonomice din spumă cu memorie, deoarece susțin perfect coloana în timpul somnului și iau forma capului. Porțiunea mai bombată a acestora ajută la susţinerea cefei, favorizând detensionarea musculaturii gâtului și a coloanei cervicale. Singurul dezavantaj e că nu sunt din fibre naturale, favorizează transpirația și multe nu pot fi spălate în mașina de spălat, dar pot fi aerisite și au huse detașabile care pot fi spălate și schimbate ușor.
Dacă nu vreți o astfel de pernă sau vă place să aveți mai multe perne prin casă, utilizați-le corespunzător:
- perna moale și elastică atunci când dormiți pe burtă, introdusă sub abdomen nu sub cap;
- perna cu o duritate medie și mai plată, când dormiți pe spate.
- perna cu umplturi mai ferme când dormiți pe o parte, să umpleți golul dintre ureche și umăr.
Obiectivul principal al unei perne este să echilibreze poziţia capului la înălţimea umerilor. Nu trebuie să vă panicați sau să vă cărați perna peste tot, în lipsa ei folosiți un prosop pe care îl puteți rula la o înălțime potrivită pentru umplerea spațiulului dintre cap și umeri. Când dormiți pe burtă nu aveți nevoie de acest rulou. Iar când se întâmplă să nu dormiți bine și să aveți dureri în zona cervicală, nu uitați că masajul + stretchingul sunt cele mai simple și mai eficiente tratamente împotriva durerilor de gât şi de spate.
Kinetoterapeut Hannemaria Strete