Poziția incorectă în fața calculatorului poate duce în timp la deformări ale coloanei sau le poate agrava pe cele existente (scolioză, cifoză, hiperlordoză lombară sau cervicală), la contracturi musculare, torticolis, tulburări circulatorii, tulburări respiratorii, spondiloze; acestea se manifestă prin dureri de spate și de cap, oboseală și scăderea concentrării.

În zilele lungi de serviciu, fie folosiți un destop, fie poziționați-vă leptopul pe ceva mai sus, o carte mai groasă sau o cutie, în dreptul privirii și folosiți o tastatură și un mouse extern pe care să le aveți la nivelul mâinilor. Fiți atenți ca urechile, umerii și șoldurile să fie aliniate pe verticală, astfel:

  1. Poziția capului: reduceţi aplecarea şi rotirea gâtului, poziționați-vă în fața monitorului, care se așează la o distanță de aproximativ 50-70 cm, distanță ce poate fi măsurată și cu lungimea membrului superior. Privirea este înainte, capul drept, musculatura gâtului și a cefei relaxate. Luați-vă pauze de relaxare 3-5 minute pe oră în care stați cu ochii închiși sau faceți gimmnastică oculară.
  2. Poziția membrelor superioare: umerii relaxați, brațele pe lângă corp, iar antebrațele pot fi sprijinite pe brațele scaunului doar dacău obțineți o poziție în care cotul este într-un unghi de 90º . Palmele și articulațiile mâinilor paralel cu tastatura, nu atârnate nici extinse, degetele relaxate și răsfirate să puteți atinge orice tastă fără efort.  Alegeţi un mouse care să corespundă cu dimensiunea şi forma palmelor Dvs și faceţi mici pauze în timp ce scrieţi pentru a vă relaxa degetele.
  3. Poziţia spatelui: paralel cu spătarul, în special în zona lombară unde nu ar trebui să existe spaţiu gol între spătar și aceasta, indiferent dacă scaunul are sau nu susținător lombar, pentru a evita presiunea suplimentară asupra discurilor intervertebrale. Cu un suport lombar, musculatura va fi mai relaxată dar ideal ar fi să puteți controla această postură prin contracția musculaturii abdominale iar coloana îşi va menţine poziţia ei naturală. Staţi suficient de aproape de tastatură pentru a evita hiperextensia / întinderea spatelui dar nici prea aproape pentru a evita cifozarea / cocoaşa. Puneți cât mai aproape obiectele pe care le folosiţi fregvent ca să evitați răsucirile.
  4. Poziţia membrelor inferioare: șoldurile în unghi de 90-100º, genunchiiî în flexie de 90º, coapsele ușor depărtate dar nu lipitede marginea scaunului, tălpile pe podea, eventual, 45º dacă aveţi suport pentru picioare. Spațiul de sub birou să fie liber pentru a putea să vă mişcaţi picioarele. Ridicați-vă și faceți mișcare cel puțin 5 minute, odată pe oră, pentru îmbunătățirea circulației sangvine, relaxarea musculară și lubrefierea articulară.

Mișcarea,  sportul, programele chair massage la birou vă ajută să ameliorați durerile de spate, dar primul pas îl puteți face singuri având în obișnuință postura și atitudiniile descrise mai sus.

Kinetoterapeut Hannemaria Strete