La menținerea posturii corecte și la alinierea coloanei vertebrale nu trebuie să renunțați nici măcar în vacanță, pentru a evita consecințele neplăcute.

Pe lângă folosirea cremelor speciale înainte și după plajă, hidratarea corectă,  modul în care vă expuneți fiecare parte a corpului la soare – durată și alternanță, poziționarea corpului și suprafața pe care vă așezați sunt foarte importante în prevenirea durerilor de spate, relaxarea musculară și păstrarea unei stări generale bune.

Dacă ajungeți pe plajă și nu mai găsiți nici un șezlong liber este perfect pentru că cel mai bun loc este însuși nisipul, pe care se poate pune o rogojină sau un prosop. Acesta va lua forma corpului și vă va permite să stați exact cum vă place.

Dacă vă aflați pe o plajă moderrnă, unde nisipul poate fi atins doar cu tălpile, optați pentru paturile de plajă cu saltele și perne, pe care să vă puteți întinde adoptănd posturile recomandate în timpul somnului:

  • Culcat pe spate – cu o pernă la ceafă și una sub genunchi, pentru a proteja coloana lombară și cervicală, sau cu spătarul poziționat la 35°.
  • Culcat pe burtă – cu o pernă sub abdomen, pentru a evita durerile lombare.
  • Culcat pe o parte – cu perna între cap și umer, pentru relaxarea musculaturii gâtului, cu un membru inferior flectat la 90 de grade pentru protejarea zonei lombare;

Șezlongurile nu sunt o alegere prea grozavă deoarece sunt mai rigide, spațiul este mai îngust și alternarea posturii se face mai dificil. Uneori nu aveți de ales,  important este ca acestea să aibă saltele sau suprafața de întindere să fie dintr-un  material flexibil, să fie prevăzute cu reglaj sau susținătoare în zona lombară și a genunchilor, iar dacă nu fiți ingenioși: faceți-vă rulouri din prosoape ce pot fi puse în funcție de poziționarea corpului pe șezlong, la ceafă, sub abdomen sau sub genunchi.

Evitați neapărat șezlongurile din plastic, mai ales pe cele care nu au saltele, deoarece sunt rigide inconfortabile și cauzatoare de dureri de spate și de contracturi musculare.

Dacă vreți să vă destindeți maxim, masajul de relaxare într-o zi de plajă este perfect pentru hidratarea tegumentelor expuse la soare, pentru relaxarea musculo-articulară și pentru a vă răsfăța într-o zi de vacanță!

Kinetoterapeut Hannemaria Strete